Zupa brokułowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1/2 szt mały
  • włoszczyzna

    1 peczek
  • cebula

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • brokuły

    400 g
  • ziemniaki

    400 g
  • sól do smaku

  • śmietanka

    200 ml kwaśna
  • natka pietruszki

    peczek
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa brokułowa foto
Połówkę kurczaka podzielić na cześci, oczyścić, dodać włoszczyznę, połowę opalonej cebulki, pokrojoną marchewkę, zalać zimną wodą i ugotować na wolnym ogniu wywar do zupy (jak na rosół);
Krok 2 - Zupa brokułowa foto
Gdy mięso będzie miękkie wyjąć je z wywaru, włoszczyznę również usunąć i wyrzucić; Do wywaru dodać pokrojone w kostę ziemniaki i podzielone na różyczki prokuły, posiekaną połówkę cebulki oraz doprawić solą i pieprzem do smaku; Gotować do miekkości warzyw;
Krok 3 - Zupa brokułowa foto
Mięso z wywaru oddzielić od kości i podzielić na mniejsze kawałki;
Krok 4 - Zupa brokułowa foto
Gdy warzywa będą miękkie zabielić zupę śmietaną, wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącego wywaru;
Krok 5 - Zupa brokułowa foto
Dodać groszek, kawałki wcześniej odzielonego od kości mięsa i posiekaną natkę pietruszki, wyłączyć źródło ciepła;
Krok 6 - Zupa brokułowa foto
Nalewać zupę na talerze i podawać; Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 04.12.2014 20:07
dobra zupa :)
ONY_za_kare 26.02.2014 10:58
pyszna zupa!
jowant 17.02.2014 11:41
ależ musi być pyszna :D
Alex_M 16.02.2014 13:30
uwielbiam takie zupki :)
Sroczka 15.02.2014 23:24
Ależ ta zupka pysznie wygląda.
pawel123 15.02.2014 20:52
pyszności mnaim:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat