Zupa a’la bolognese

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jak zwykle dylemat…co zrobić na obiad. Zachciało nam się najpierw makaronu, później zupy…kolejny kompromis.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek surowy

    250 gramów
  • mięso mielone wieprzowe

    300 gramów
  • seler naciowy

    2 sztuki
  • marchewki

    2 sztuki
  • wino czerwone wytrawne

    200 mililitrów
  • bulion wołowy

    1 litr
  • passata pomidorowa

    330 mililitrów
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżka
  • parmezan starty

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy.
Boczek kroimy w paski, wrzucamy na patelnię, wytapiamy tłuszcz, wrzucamy mięso mielone, pokrojone warzywa, dusimy pod przykryciem.
Dolewamy wino, odparowujemy, zalewamy bulionem, dodajemy passatę, oregano, gotujemy przez kwadrans.
Następnie dodajemy parmezan, dokładnie łączymy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat