Zrazy z szynki w boczku w sosie własnym z kaszą gryczaną

Zrazy z szynki w boczku w sosie własnym z kaszą gryczaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na zrazy 4 sztuki

  • szynka wieprzowa

    1 kg
  • ogórki kiszone

    4 szt
  • cebula

    2 szt
  • boczek wędzony

    150 g
  • boczek wędzony

    12 plasterków
  • musztarda sarepska

    4 łyżki
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • tłuszcz do smażenia

    1-2 łyżki

Składniki na sos

  • marchewka

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler korzeniowy

    1/2 szt
  • cebula

    2 szt
  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie całe

    2-3 szt
  • Bulion grzybowy

    400 ml
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • grzyby suszone

    20 g

Składniki na kaszę gryczaną

  • kasza gryczana

    1 szklanka
  • woda

    2 szklanki
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zrazy z szynki w boczku w sosie własnym z kaszą gryczaną foto
Przygotowanie zrazów:
Mięso myjemy kroimy wzdłuż włókien w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem i z jednej strony smarujemy musztardą. Ogórki i boczek kroimy w słupki, 2 cebule w pióra. Na środku każdego płata mięsa układamy ogórki, boczek, cebule i zawijamy w roladę. Każdą roladkę owijamy plasterkami boczku i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy zrazy z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub dużego garnka.
Krok 2 - Zrazy z szynki w boczku w sosie własnym z kaszą gryczaną foto
Przygotowanie sosu:
Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebulę kroimy w pióra. Warzywa podsmażamy na tłuszczu, który został ze zrazów. Przekładamy do naczynia ze zrazami. Podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pokruszone, suszone grzyby. Dusimy wszystko w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni ok. 2 godzin lub gotujemy/dusimy w garnku ok. 1,5 godziny.
Gotowe zrazy wyjmujemy, a powstały sos odparowujemy (ok. połowy), doprawiamy do smaku ulubionymi ziołami. Jeżeli nasz sos nadal jest za rzadki należy zagęścić go łyżką mąki rozbełtaną w niewielkiej ilością wody i zahartowaną sosem, ewentualnie dodać odrobinę śmietanki 18% do zup i sosów.
Krok 3 - Zrazy z szynki w boczku w sosie własnym z kaszą gryczaną foto
Przygotowanie kaszy:
Kaszę przebieramy, płuczemy i zalewamy zimną wodą w proporcji 1:2 (tzn. 1 szklanka kaszy, 2 wody). Do kaszy dodajemy masło (dzięki temu ziarenka nie będą się kleiły) i łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę (nie powinna się mocno gotować!).
Zrazy podajemy z kaszą polane sosem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (36)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

24.01.2017 10:09
Wow super danie

smerfetka79

21.05.2016 19:46
ale fajny pomysł. Zapisuję.

Grazyna0211

15.04.2016 11:49
smaczne danie

Ania321

15.03.2016 09:14
Coś pysznego :)

staropolanka5

22.06.2015 08:14
zrazy , mniam wszyscy w rodzinie je uwielbiają

pestka

28.03.2015 10:42
pyszna propozycja obiadowa

ada.la

13.02.2015 23:00
zapowiada się pyszny obiadek

dollce

13.02.2015 19:10
zgłodniałam ;) super propozycja

Małgorzata Pin

13.02.2015 18:35
Na obiadek pycha palce lizać.

misia53

13.02.2015 18:31
widzę ,że duzo chętnych jest na Twoje zraziki, oj przyciągają.....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat