Wołowine umyć i pokroić w grube plastry, rozbijamy tłuczkiem .Mięso posypać solą,pieprzem , przyprawą uniwersalną .Na każdym plastrze na środku kładziemy 1/4 ogórka kiszonego obranego , piórko lub 2 cebuli ,możemy dodać tez zmiażdżony czosnek , tylko nie cały kawałek . cieniutki plasterek boczku ,mozemy w domu sami pokroic dowolnie i na koniec musztardę możemy lekko rozsmaorować. Zwijamy mięso w roladę, jesli boimy sie ze sie nam wszystko rozpadnie możemy spiąć wykałaczką .Najpierw smażymy na małym ogniu wszystkie roladki aby się nam ładnie zarumieniły, w między czasie do garnka wlewamy wode lub gotowy bulion drobiowy , doprowadzamy do wrzenia .Jeśli to będzie woda to wkładamy kostkę drobiowa i wszystkie przyprawy . Jeśli mieliśmy z rosołu to nic nie dodajemy. Usmazone roladki przekładamy do wywaru drobiowego ,przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości przez 1,5 godziny. Po tym czasie zagęszczamy wodą z mąką a potem jogurtem naturalnym , z jogurtem naturalnym robimy tak samo , tylko wlewamy do sloiczka sos i 3 łyżki jogurtu ,mieszamy i wlewamy do sosu. Podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną .