Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy z białą kiełbasą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 40 dag
biała kiełbasa 1 szt
jajko 1 szt
ser żółt 5 dag
przyprawa cygańska 2 łyżka
musztarda 2 łyżeczka
woda 1/2 litr
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy z białą kiełbasą

Kroki postępowania

1
Łopatkę wieprzową pokroić na części i rozbić tłuczkiem dość cienko. Każdy kotlet posypać obficie z każdej strony przyprawą cygańską i odstawić na 30 min do lodówki.
Krok 1 - Zrazy z białą kiełbasą foto
2
W tym czasie przygotować farsz do zrazów. Jajko ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę białą oraz ser żółty również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem wymieszać, dodać musztardę oraz doprawić do smaku pieprzem i solą i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Zrazy z białą kiełbasą foto
3
Na każdy kotlet wykładać po łyżce farszu i zwinąć zraziki, spinając wykałaczkami z każdej strony aby farsz nie wydostał się ze środka.
Krok 3 - Zrazy z białą kiełbasą foto
4
Zraziki przyrumienić z każdej strony na patelni na rozgrzanym oleju.
Krok 4 - Zrazy z białą kiełbasą foto
5
W garnku zagotować wodę, przełożyć do niej przyrumienione zraziki i dusić na małym ogniu do miękkości ok. 40 min. Następnie zrazy wyjąć, a sos doprawić do smaku pieprzem i solą i jeśli jest zbyt rzadki zagęścić mąką. Zrazy włożyć do gotowego sosu i dusić jeszcze 5 min.
Krok 5 - Zrazy z białą kiełbasą foto
6
Gotowe zraziki z sosem podawać z ziemniakami i kiszonymi ogrkami.
Smacznego!!!
Krok 6 - Zrazy z białą kiełbasą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.05.2014 23:05
Dobry obiad.
MarchiochaKucharzy 12.12.2013 12:12
super przepis!
adelajda 19.08.2013 07:17
świetny przepis
ppaulina 30.06.2013 18:11
wyśmienity obiad!!!!
gosia56 21.06.2013 20:16
napewno pyszne
Pusia 21.06.2013 10:31
smaczne jedzonko
jozefinach 20.06.2013 10:43
Takich zrazów nigdy nie jadłam, ale prezentują się bardzo smakowicie.
JOANNA16 20.06.2013 08:11
pyszne jedzonko
Monia 19.06.2013 17:40
Hm, tego jeszcze nie robiłam :)
Zdzisław 19.06.2013 14:29
ale nadziane smacznie
bogusia19 19.06.2013 14:00
pycha na obiad
Laila2786 19.06.2013 13:59
super jedzonko
dodi 19.06.2013 13:45
od razu do ulubionych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak