Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZRAZY WOŁOWE ZAWIJANE

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 1,2 kg
ogórki kiszone 5 sztuk
boczek wędzony 20 dag
grzyby suszone 1 garść
wino białe wytrawne 2 szklanki
musztarda 4 łyżki
oliwa 3 łyżki
masło 3 łyżki
mąka pszenna 1 czubata łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Gdy włożysz zrazy do brytfany i podlejesz winem i wodą. Powinny one być zanurzone w płynie do połowy

Przepis i sposób przygotowania na: ZRAZY WOŁOWE ZAWIJANE

Grzyby wypłukać, zalać niewielką ilością letniej wody, po 1 godz, odcedzić,pokroić w paseczki. Ogórki i boczek pokroić w słupki.
Wołowine umyć, osuszyc, pokroić na 8 cienkich plastrów, rozbić, posmarować musztardą, oprószyć pieprzem.Na płatach miesa ułożyć po kawałku boczku i ogórka oraz po 2-3 paseczki grzybów,zrolować je,obwiązać nicią.
W brytfannie rozgrzać 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła, włozyć zrazy,obsmażyć je.Podlać winem i wodą(powinny być do połowy zanurzone płynie),dusić do miękkości,podlewając w razie potrzeby niewielką ilością wody.
Przygotować zamażkę z reszty oliwy i masła oraz mąki,rozprowadzić ją i szklanką wystudzonego wywaru z duszenia,zagotować.Sos wlać do bytfanny,doprawić solą i pieprzem.Zrazy podawać plane sosem
SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak