Zrazy wieprzowe w sosie własnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    4 plastry
  • ogórki konserwowe

    2 szt
  • szynka

    4 plastry
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • musztarda dijon

    2 łyżeczki
  • śmietana 30%

    5 łyżek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • majeranek

    szczypta
  • sól i pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie rozbijamy na cienkie płaty. Każdy rozbity plaster mięsa oprószamy z obu stron solą i pieprzem, następnie smarujemy z jednej strony musztardą, kładziemy plaster szynki oraz dwa kawałki przekrojonego wzdłuż ogórka. Zwijamy roladkę i związujemy ją nitką, tak aby się nie otworzyła i aby miała ładny kształt. Roladki obtaczamy w dwóch łyżkach mąki. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej. Następnie kładziemy roladki i smażymy z każdej ze stron. Gdy mięsko będzie już zrumienione to zalewamy go wodą tak, aby praktycznie całe były przykryte. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy na małym ogniu przez 40-45 min. Gdy zrazy będą gotowe to wyciągamy je z powstałego sosu i dodajemy do niego majeranek, sól i pieprz do smaku. Pozostałą mąkę mieszamy z 5 łyżkami zimnej wody, wlewamy do niej chochelkę gorącego sosu, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy słodką śmietankę i zagotowujemy. Podajemy ze zrazami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
beatkaa153 24.05.2017 18:28
pyszne te Twoje zraziki:)
RenataZ-et 24.05.2017 12:58
super zrazy
mirosława4 24.05.2017 09:46
smaczne danie
Madzai 24.05.2017 08:00
Super obiad
Barbara13 24.05.2017 07:58
Pyszne mięsko
Róża1 24.05.2017 01:22
super wyglądają !!!
jagoda5913 24.05.2017 00:31
super wyglądają
gusia1000 24.05.2017 00:16
Zawsze są dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat