Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy wieprzowe w sosie własnym

5.0
(78)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 4 plastry
ogórki konserwowe 2 szt
szynka 4 plastry
mąka pszenna 4 łyżki
musztarda dijon 2 łyżeczki
śmietana 30% 5 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 5 ziaren
majeranek szczypta
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy wieprzowe w sosie własnym

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie rozbijamy na cienkie płaty. Każdy rozbity plaster mięsa oprószamy z obu stron solą i pieprzem, następnie smarujemy z jednej strony musztardą, kładziemy plaster szynki oraz dwa kawałki przekrojonego wzdłuż ogórka. Zwijamy roladkę i związujemy ją nitką, tak aby się nie otworzyła i aby miała ładny kształt. Roladki obtaczamy w dwóch łyżkach mąki. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej. Następnie kładziemy roladki i smażymy z każdej ze stron. Gdy mięsko będzie już zrumienione to zalewamy go wodą tak, aby praktycznie całe były przykryte. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy na małym ogniu przez 40-45 min. Gdy zrazy będą gotowe to wyciągamy je z powstałego sosu i dodajemy do niego majeranek, sól i pieprz do smaku. Pozostałą mąkę mieszamy z 5 łyżkami zimnej wody, wlewamy do niej chochelkę gorącego sosu, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy słodką śmietankę i zagotowujemy. Podajemy ze zrazami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

beatkaa153 24.05.2017 18:28
pyszne te Twoje zraziki:)
RenataZ-et 24.05.2017 12:58
super zrazy
mirosława4 24.05.2017 09:46
smaczne danie
Madzai 24.05.2017 08:00
Super obiad
Barbara13 24.05.2017 07:58
Pyszne mięsko
Róża1 24.05.2017 01:22
super wyglądają !!!
jagoda5913 24.05.2017 00:31
super wyglądają
gusia1000 24.05.2017 00:16
Zawsze są dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak