Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zrazy po nelsońsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 3/4 kg.
ziemniaki 1/2 kg.
cebula 3 szt.
śmietana 30% 3/4 szkl.
koperek 1 pęczek
masło 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: zrazy po nelsońsku

mięso opłukać,pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem oprószyć solą i pieprzem,na patelni rozgrzać masło i na nie kłaść utłuczone mięso,smażyć na rumiano z obu stron,ziemniaki umyć włożyć do garnka i gotować w osolonym wrzątku przez 10min.po tym czasie wyjąć ziemniaki z wody i razem z cebulami obrać i pokroić w plastry,pozostały tłuszcz od smażenia mięsa wlać do płaskiego szerokiego naczynia i układać warstwami cebulę,ziemniaki i mięso,całość zalać wodą lub bulionem,przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu,pod koniec duszenia wlać śmietanę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem,po zdjęciu z ognia posypać posiekanym koperkiem,podawać z sałatką warzywną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 12.09.2013 17:26
pycha obiadek
adelajda 08.08.2013 19:00
uwielbiam wołowinę
mirosława4 08.07.2013 22:09
zrazowa,może być polędwica ważne aby była bez kości
SmacznaPyza 08.07.2013 19:36
wołowina z jakieś części tuszy ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak