Żóltke kluski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1 szklanka
  • jajko

    1
  • mąka

    1/2 szklanki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żóltke kluski foto
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy dynię.
Krok 2 - Żóltke kluski foto
Dodajemy do niej jajko, szczyptę soli i mąkę.
Krok 3 - Żóltke kluski foto
Mąkę dodajemy po trochu, mieszając ciasto.
Krok 4 - Żóltke kluski foto
Ciasto ma się zagęścić, ale ma mieć nadal lekko płynną konsystencję.
Krok 5 - Żóltke kluski foto
jak dodamy za dużo mąki to będzie za twarde.
Krok 6 - Żóltke kluski foto
Takie ciasto przekładamy na deseczkę i nożem odcinamy po kawałeczku i rzucamy na osolony wrzątek, Za każdym razem maczamy nóż we wrzątku, wtedy ładniej odchodzi ciasto od noża. Gotujemy, aż do wypłynięcia. Odcedzamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
katerinaJ 26.03.2015 14:30
Nie jadłam, ale bym zjadła :)
Katarzyna/kate1980 26.03.2015 13:48
fajny pomysł
luna76 26.03.2015 11:10
robiłam marchewkowe :) te muszą być jeszcze lepsze !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat