Żółta pizzerina

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto na pizzę

  • sos pomidorowy

  • Dodatki:

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos do pizzy:
Pomidory krojone z puszki, garść ziół prowansalskich, 4ząbki czosnku oraz dużą cebulę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować na sos. Ewentualnie można dołożyć łyżeczkę koncentratu.

Ciasto:
2szklanki mąki
30 g świeżych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
1/3 szklanki mleka i 1/3 szklanki wody wymieszanych razem
pół łyżeczki soli

Mąkę przesiać z solą, dodać pokruszone drożdże. Zrobić wgłębienie i wlać oliwę. Zagniatać ciasto, powoli wlewając wymieszane z wodą mleko. W razie potrzeby dodać mąki. Uformowaną kulę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie blachę posmarować oliwą i rozwałkować ciasto na okrągły placek. Zostawić kawałeczek ciasta i zrobić z niego wałeczek. Zwijać jak spiralkę i doklejać do placka jako boki pizzy. Nakłuć widelcem i posmarować sosem.

Układać kolejno:
Sos, plastry salami, pióra cebuli, posiekany czosnek, kukurydzę, garść startego żółtego sera, paprykę żółtą, oliwki czarne, pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli. Posypać bazylią i zapiec pół godziny w 190stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat