Żółta fasolka w sosie bolońskim

Żółta fasolka w sosie bolońskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Gotowana fasolka w gęstym sosie pomidorowym z mięsem mielonym. Prosty i bardzo smaczny sposób na fasolkę szparagową.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka szparagowa

    1 kilogram
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • mięso mielone

    500 gramów
  • przecier pomidorowy

    2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    0.5 łyżeczki
  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 szczypta
  • oliwa

    2 łyżki
  • parmezan starty

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolkę umyć i odciąć końcówki. Gotować w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka i po odsączeniu odstawić.

Przygotować sos. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Zeszklić i dodać mięso mielone. Mieszając, rozdzielać kawałki mięsa i lekko obsmażyć. Wlać przecier pomidorowy, dodać koncentrat i dobrze przyprawić. Dusić, aż sos będzie odpowiedniej gęstości. Wymieszać z fasolką szparagową, a przed podaniem można posypać startym parmezanem. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat