Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żołądki w curry

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żołądki drobiowe 1 kilogram
Liść laurowy suszony Prymat 4 liście
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
cebula 3 sztuki
papryka konserwowa 1/2 słoika
olej 3 łyżki
woda 3/4 litra
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
kostka rosołowa 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 1 płaska łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
śmietana 18% 3 łyżki
woda 1 szklanka
mąka 3 łyżki
natka pietruszki do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żołądki w curry

Żołądki dokładnie oczyszczamy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę i paprykę kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy z przyprawą curry na 3 łyżkach oleju aż zmiękną. Żołądki mieszamy z cebulą i papryką. Zalewamy 3/4 l wody, dodajemy kostkę rosołową i dusimy około 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. W szklance wody mieszamy śmietanę z mąką, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru i zagęszczamy gulasz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak