Żołądki w curry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żołądki drobiowe

    1 kilogram
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarna
  • cebula

    3 sztuki
  • papryka konserwowa

    1/2 słoika
  • olej

    3 łyżki
  • woda

    3/4 litra
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 płaska łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • śmietana 18%

    3 łyżki
  • woda

    1 szklanka
  • mąka

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żołądki dokładnie oczyszczamy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę i paprykę kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy z przyprawą curry na 3 łyżkach oleju aż zmiękną. Żołądki mieszamy z cebulą i papryką. Zalewamy 3/4 l wody, dodajemy kostkę rosołową i dusimy około 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. W szklance wody mieszamy śmietanę z mąką, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru i zagęszczamy gulasz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat