Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Znakomite i smakowite skrzydełka w zalewie

5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Skrzydełka w zalewie to bardzo łatwy przepis na idealne danie na imprezę ale też na rodzinny obiad. Skrzydełka z kurczaka można dodatkowo podawać z ziemniakami, ryżem lub chlebem. Ich niezapomniany smak sprawi, że będziecie wracać do przepisu wielokrotnie.

Składniki:

SKŁADNIKI:

skrzydełka kurczaka 1 kilogram
woda 1-1,5 litra
rosół z kury Kucharek 2-3 sztuki
mąka 1 szklanka
olej 10-15 łyżek
jajka duże 2 sztuki

ZALEWA:

woda 5 szklanek
ocet 1 szklanka
cukier 8 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść

Przepis i sposób przygotowania na: Znakomite i smakowite skrzydełka w zalewie

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte skrzydełka kroimy na 3 części i obgotowujemy w 1-1,5 litra rosołu przez około 20 minut. Rosół możemy wykorzystać do obiadu, a kawałki skrzydełek (bez lotek) wyjmujemy i studzimy.

2. W międzyczasie z podanych składników przygotowujemy zalewę – należy ją zagotować i odstawić.

3. Ostudzone skrzydełka obtaczamy w mące, potem w jajku - smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.

4. Usmażone skrzydełka układamy w głębokim naczyniu lub słoju
i zalewamy ciepłą zalewą wykonaną z w/w składników – następnie przykrywamy i zamykamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do "przegryzienia" smaków.

5. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak