Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złote paluchy ziemniaczane

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniak 5 sztuka
jaja 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanka
mąka 3 łyżka
śmietana 4 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
masło do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Złote paluchy ziemniaczane

Ziemniaki gotujemy w łupinkach, następnie studzimy, obieramy i gnieciemy. Gdy będą już gotowe na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim bułkę tartą. Gdy będzie już szklista dodajemy do niej śmietanę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Mieszamy.
Następnie składniki łączymy z ziemniakami. Znowu mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy długi, dość gruby pasek i przecinamy go na mniejsze części.
Tak przygotowane paluszki układamy na dużej brytfannie polanej olejem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż się zarumienią.
Jemy jako dodatek do potrwa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 03.06.2014 18:02
smaczne, ale niestety bardzo kaloryczne
Kuchenka 28.02.2014 17:02
podoba mi się
paulina2157 19.02.2014 23:56
podoba mi się ten przepis
treonina 19.02.2014 22:42
chyba tylko raz z życiu je jadłam :-) o ile pamiętam były smaczne
DorotaZ 19.02.2014 20:41
Smakowity pomysł na podanie ziemniaków:)
Megg 19.02.2014 20:39
wyglądają bardzo smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak