Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złote naleśniki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

serek homogenizowany waniliowy 120 gram
woda 1 szklanka
jajko 1 sztuka
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 szczypta
mąka kukurydziana 1 szklanka
mąka pszenna 1/2 szklanki

Dodatkowo

dżem morelowy

Przepis i sposób przygotowania na: Złote naleśniki

Kroki postępowania

1
Serek ubić w misce z wodą i jajkiem, dodać olej i wymieszać. Mąkę kukurydzianą wymieszać z pszenną i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, następnie dodać do płynnych składników i ubić do momentu uzyskania gładkiego i lejącego się ciasta.
Krok 1 - Złote naleśniki foto
2
Rozgrzać patelnię do smażenia naleśników i na środek wylać niewielką ilość ciasta, pozwolić mu się rozlać na boki i usmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Ciasta lać na patelnię niewielką ilość bo mają nam wyjść malutkie naleśniczki, a nie duże naleśniki.
Krok 2 - Złote naleśniki foto
3
Po usmażeniu jeszcze ciepłe posmarować dżemem i po wierzchu delikatnie posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Złote naleśniki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 01.01.2015 09:50
Ciekawy przepis. Z mąką kukurydzianą robiłam naleśniki, ale dodatek serka mnie zaskoczył. Muszą być pyszne!
norweska20 31.12.2014 15:09
apetyczne i pewnie smaczne
w mojej kuchni 31.12.2014 15:03
smaczny przepis, do ulubionych zabieram i do zrobienia..
Magula 31.12.2014 14:54
ładne zdjęcie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak