Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złocista nutella z dyni

4.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Nutella z dyni to alternatywa dla doskonale wszystkim znanego kremu z orzechów laskowych. Sprawdźcie jak przygotować go z dyni, mleka skondensowanego i białej czekolady. 

Składniki:

dynia 1 kg
cukier 200 g
mleko skondensowane 1/2 puszki
biała czekolada 250 g
cukier waniliowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Złocista nutella z dyni

Złocista nutella z dyni to niezwykle ciekawy sposób na wykorzystanie dyni w kuchni. Tak przygotowany krem kanapkowy sprawdzi się również jako dodatek do deserów czy naleśników. W porównaniu do tradycyjnej, sklepowej nutelli, nutella z dyni nie zawiera w swoim składzie orzechów laskowych ani kakao, a jedynie dynię, mleko skondensowane oraz białą czekoladę. Jej przygotowanie jest banalnie proste: wystarczy jedynie upiec dynię, dodać do niej pozostałe składniki, zmiksować i zapasteryzować!

Złocista nutella z dyni przepis:

Jak przygotować złocistą nutellę z dyni?

1

Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 przez około 15 minut.

2

Miękką miksujemy na gładkie pure.

3

Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i wanilią. Gotujemy przez około 20 minut.

4

Dodajemy mleko skondensowane i połamaną białą czekoladę.

5

Gotujemy do momentu uzyskania dość gęstej masy.

6

Gorącą przekładamy do słoików. Pasteryzujemy w 90 stopniach przez 15 minut.

Chcecie więcej przepisów na przetwory z dyni? Znajdziecie je w serwisie Doradca Smaku. Może spodoba Wam się jeden z wielu przepisów na: dżem z dyni, ketchup z dyni, a może kompot z dyni? Róbcie zapasy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

azsefi 23.02.2023 13:07
Witam, nutella jest przepyszna. Robiłam ją późną jesienią. Teraz jednak, kiedy otworzyłam słoik okazało się, że nutella jest zepsuta. Mało tego - okazało się, że wszystkie słoiki się zepsuły, a zaznaczę, że robiłam w dwóch partiach. Nic się nie uratowało. Po otworzeniu słoika ukazują się lekkie bąbelki, ale przede wszystkim bardzo nieprzyjemnie pachną zepsutym, starym nabiałem. Do tego gorzki smak. Co zrobiłam nie tak? Oczywiście przetwory były odpowiednio pasteryzowane i przechowywane. Przepis jest bardzo dobry, nutella super smaczna. Proszę o pomoc.
sammakko 25.10.2016 21:52
Polecam, jest pyszna :)
SmaczneGotowanie 16.10.2016 20:29
Muszę zrobić taką nutelkę. Sezon na dynie w pełni więc do dzieła.
sammakko 20.09.2016 18:56
Dziękuję bardzo. Nutella smakuje jak biała czekolada :)
benka 20.09.2016 18:06
to musi być pyszne
Aleksandra/Olcia 20.09.2016 15:11
jejku! jadłabym i jadła !
Joanna Kryla 20.09.2016 14:09
Super pomysł!
kd045 20.09.2016 13:32
smakowitości ;]
Patrycja33 20.09.2016 13:19
chętnie bym spróbowała takiej nutelli :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak