Przepis i sposób przygotowania na: Złocista nutella z dyni
Złocista nutella z dyni to niezwykle ciekawy sposób na wykorzystanie dyni w kuchni. Tak przygotowany krem kanapkowy sprawdzi się również jako dodatek do deserów czy naleśników. W porównaniu do tradycyjnej, sklepowej nutelli, nutella z dyni nie zawiera w swoim składzie orzechów laskowych ani kakao, a jedynie dynię, mleko skondensowane oraz białą czekoladę. Jej przygotowanie jest banalnie proste: wystarczy jedynie upiec dynię, dodać do niej pozostałe składniki, zmiksować i zapasteryzować!
Złocista nutella z dyni przepis:
Jak przygotować złocistą nutellę z dyni?
Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 przez około 15 minut.
Miękką miksujemy na gładkie pure.
Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i wanilią. Gotujemy przez około 20 minut.
Dodajemy mleko skondensowane i połamaną białą czekoladę.
Gotujemy do momentu uzyskania dość gęstej masy.
Gorącą przekładamy do słoików. Pasteryzujemy w 90 stopniach przez 15 minut.