Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup z dyni
Ketchup z dyni to pyszny sos do makaronu lub innych potraw, którego zapasy przygotujesz jesienią.
Oprócz dyni, głównymi składnikami są papryka i cebula. Zmiksowane razem i odpowiednio przyprawione tworzą nieziemski w smaku ketchup.
Z tego przepisu wyjdzie solidna porcja sosu z dyni, w sam raz na zimę.
Ketchup z dyni przepis:
Kroki postępowania
Dynię umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę. Dodać 1 łyżkę soli i odstawić na 3 godziny.
Każde z warzyw przełożyć do osobnych garnków wraz z sosem własnym i gotować do miękkości (około 30 min). W razie konieczności podlać niewielką ilością wody.
Ugotowane warzywa zmiksować i połączyć razem.
Wszystkie składniki zalewy wlać do garnka i zagotować. Połączyć ze zmiksowanymi warzywami i gotować przez kolejne 30 minut często mieszając.