Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowy sos do pizzy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory pelati 3 puszki
cebula biała 1 szt
czosnek ząbki 2 szt
oliwa 25 ml
oregano 1 opakowanie
Bazylia suszona Prymat 1 opakowanie
sól do smaku 1 szczypta
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowy sos do pizzy

Kroimy cebulę na pół i tylko połowę używamy i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i cebulę. Smażymy około 1 minuty aż cebula się zeszkli.. Dodajemy pokrojone i pozbawione skórki pomidory pelati wraz z sokiem z pomidorów. Redukujemy na wolnym ogniu nadmiar wody. Mieszamy co jakiś czas aby pomidory się nie przypaliły. Redukcja wody powinna trwać 25-30 minut. Sos powinien być gęsty. Po zredukowaniu przelewamy sos do garnka i blendujemy na gładką masę. Czekamy aż sos ostygnie. Dodajemy oregano i bazylię do smaku. Doprawiamy solą i cukrem. Ilość cukru jest uzależniona od poziomu kwaskowatości pomidorów. Istotny jest balans pomiędzy kwaskowatością a słodkością. Kiedy sos przestanie być kwaśny nie dodajemy już cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 01.03.2015 11:22
bardzo dobry
Helena63 28.02.2015 15:23
jak tylko będę robiła pizzę zrobię ten sos
Cynamonka 28.02.2015 15:08
Taki jaki lubię : )
barbara11561 28.02.2015 14:13
świetny sos:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak