Ziołowy kurczak długo marynowany

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1,5kg (udka i pałki)
  • sól

    1 lyżeczka
  • pieprz

    1 lyżeczka
  • tymianek

    1 lyżeczka
  • oregano

    1 lyżeczka
  • kolendra

    1 lyżeczka (suszona)
  • papryka słodka mielona

    1 lyżeczka
  • majeranek

    1 lyżeczka
  • miód

    1 lyzka
  • krem balsamico

    1 lyzka
  • olej rzepakowy

    6 lyzek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ziołowy kurczak długo marynowany foto
Do miski wsypać odmierzone ilości soli, pieprzu, tymianku, oregano, kolendry, słodkiej papryki i majeranku.
Krok 2 - Ziołowy kurczak długo marynowany foto

Następnie dodać miód, krem balsamiczny (ciemny) i olej. Wymieszać dokładnie marynatę i odstawić.
Krok 3 - Ziołowy kurczak długo marynowany foto

Kurczaka umyć, osuszyć i wrzucić do rękawa do pieczenia.
Krok 4 - Ziołowy kurczak długo marynowany foto
Wlać marynatę, obrócić kilka razy aby dokładnie pokryć kurczaka. Wstawić do lodówki na 2 doby. Warto przewrócić rękaw z kurczakiem kilka razy na dzień.
Krok 5 - Ziołowy kurczak długo marynowany foto

Następnie rękaw z mięsem ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 70-80 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa).

Mięso podałam z gulaszem warzywnym

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 15.08.2014 19:01
takie danie na obiad to smakołyk...
Ania84 15.08.2014 15:56
pyszne mięsko!
Bernadeta1 15.08.2014 15:14
zawsze smaczne mięsko
bhb8 15.08.2014 12:34
dobry obiad
Motorek 15.08.2014 11:40
Pyszny ten kurczaczek
IlonaAlbertos 15.08.2014 11:30
Apetyczny kurczaczek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat