Ziołowa tołpyga w chrupiącej panierce

Ziołowa tołpyga w chrupiącej panierce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tołpyga

    3 płaty bez skóry
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    szczypta
  • jaja

    2 sztuki
  • bułka tarta

    1,5 szklanki
  • papryka ostra mielona

    szczypta
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, płaty przekrawamy na dwie równe części, z każdej strony lekko oprószamy solą i pieprzem. Nacieramy, wrzucamy do miski. Wsypujemy zioła i dokładnie, równomiernie nacieramy każdy płat ryby. Wstawiamy na 40 minut do lodówki.

2. Po upływie tego czasu rybę wyjmujemy z lodówki. Jajka rozkłócamy w misce. Bułkę tartą wysypujemy na talerzyk i dokładnie mieszamy z ostrą papryką. Rybę maczamy w jajku, następnie panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy mocno się nagrzeje, układamy rybę i smażymy po 3 minuty z każdej strony.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat