Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimowe warzywa w sosie kaparowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Wegetariańskie danie

Składniki:

Składniki:

marchew 300 gramów
seler korzeniowy 300 gramów
por 2 sztuki
brukselka 300 gramów
cebula 2 sztuki
masło klarowane 40 gramów
bulion warzywny 250 mililitrów
mąka z tapioki 1 łyżeczka
kapary 2 łyżki
śmietana 18% 200 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Zimowe warzywa w sosie kaparowym

Marchew i seler umyłem, obrałem. Pory przekroiłem wzdłuż, starannie umyłem, oczyściłem. Brukselkę umyłem, oczyściłem. Cebulę pokroiłem w ósemki. Marchewki pokroiłem ukośnie na plastry grubości ½ cm. Pory i seler pokroiłem na kawałki.
Masło roztopiłem, na średnim ogniu podsmażyłem cebulę. Do cebuli dodałem pozostałe warzywa, smażyłem je 3 minuty na małym ogniu. Wlałem bulion. Doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem pod przykryciem ok. 15 minut.
Śmietanę wymieszałem ze skrobią ziemniaczaną. Zagęściłem warzywa, zagotowałem. Dodałem kapary razem z zalewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak