Zimowe warzywa w sosie kaparowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Wegetariańskie danie
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • marchew

    300 gramów
  • seler korzeniowy

    300 gramów
  • por

    2 sztuki
  • brukselka

    300 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • masło klarowane

    40 gramów
  • bulion warzywny

    250 mililitrów
  • mąka z tapioki

    1 łyżeczka
  • kapary

    2 łyżki
  • śmietana 18%

    200 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew i seler umyłem, obrałem. Pory przekroiłem wzdłuż, starannie umyłem, oczyściłem. Brukselkę umyłem, oczyściłem. Cebulę pokroiłem w ósemki. Marchewki pokroiłem ukośnie na plastry grubości ½ cm. Pory i seler pokroiłem na kawałki.
Masło roztopiłem, na średnim ogniu podsmażyłem cebulę. Do cebuli dodałem pozostałe warzywa, smażyłem je 3 minuty na małym ogniu. Wlałem bulion. Doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem pod przykryciem ok. 15 minut.
Śmietanę wymieszałem ze skrobią ziemniaczaną. Zagęściłem warzywa, zagotowałem. Dodałem kapary razem z zalewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat