Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimne nóżki wieprzowo-drobiowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka wieprzowa 1
nóżki wieprzowe 4
skrzydełka z indyka 1 sztuka
włoszczyzna mały pęczek
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól i pieprz
natka pietruszki garść siekanej

Porada

Wieprzowina, szczególnie skóry zawiera dużo kolagenu, dlatego rosół zastyga. Kolagen jest ważny dla naszej skóry i kości- chroni przed osteoporozą.

Przepis i sposób przygotowania na: Zimne nóżki wieprzowo-drobiowe

Do dużego garnka wkładamy dokładnie umyte mięsa, gdy woda się zagotuje i uniosą się szumowiny pozbywamy się ich za pomocą sitka. Wkładamy włoszczyznę, ziele, liście laurowe i przyprawiamy dość obficie solą i pieprzem. Gotujemy wszystko 1,5 do 2 godzin aż mięso będzie dobrze odchodziło od kości. Po tym czasie wyjmujemy mięso, BULIONU NIE WYLEWAMY! i oddzielamy mięso od kości. Skóry mielimy. Mięso ze zmielonymi skórami wkładamy do miseczek lub szklaneczek po pół szklaneczki/miseczki. Następnie zalewamy bulionem bez ziaren, liści i włoszczyzny, tylko kawałki marchwi wkładamy, po kilka do miseczki/ szklaneczki. Na wierzchu posypujemy siekaną natką pietruszki. Czekamy aż ostygnie i wkładamy do lodówki na noc. Rano zrobi się galareta. Jemy z octem jabłkowym lub winnym. Jeśli zostanie bulionu, możemy również do przelać do szklaneczki i zostawić na kilka dni jako bazę na przykład do sosów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak