Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki ze śliwkami i tymiankiem (idealne do pieczeni)

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 kg ziemniaków
30 dag suszonych sliwek
2 cebule
2 łyżki masła roślinnego
łyżka suszonego tymianku
2 łyżki posiekanego koperku
2 ząbki czosnku, sól, pieprz
bulion 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki ze śliwkami i tymiankiem (idealne do pieczeni)

Śliwki namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie (30 min - 1 godz), osaczyć i pokroić w paseczki. Cebulę posiekać. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plastry. W rondelku stopić masło, włożyć ziemniaki, cebulkę i śliwki, posypać solą, piperzem i tymiankiem, smażyć. Posypać posiekaną zieleniną i drobno posiekanym czosnkiem, zalć gorącym bulionem, dusić do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 05.01.2011 08:52
ciekawe te ziemniaki
zuzanna6 08.09.2010 07:45
Ciekawy przepis.
Ewa99 02.09.2010 12:26
muszę wypróbować ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak