Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki z boczkiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Wiecie co? Ostatnio tylko takie dania wciągamy. Szybkie, smaczne i syte. Do tego szklana zsiadłego mleka z regionalnej kuchni i wszystko brzmi rewelacyjnie. Nie aż tak, jak czytacie. Smakuje o wiele lepiej <3

Składniki:

ziemniaki 500 gramów
boczek wędzony 300 gramów
cebule 4 sztuki
Smalec wieprzowy 100 gramów
koperek świeży 2 łyżki

Porada

I tutaj uwaga odnośnie boczku. Najpierw próbujemy danie, następnie doprawiamy solą. Boczek potrafi oddać wiele soli podczas smażenia, więc radzimy upewnić się.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki z boczkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy na większe kawałki.
Na rozgrzanym smalcu smażymy ziemniaki, na rumiano.
Następnie dodajemy pokrojony w większą kostkę boczek. Dalej smażymy.

Cebulę siekamy dodajemy do całości i dusimy pod przykryciem do jej miękkości.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekanym koperkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 30.11.2018 08:25
Jak ja lubię takie ziemniaczki.Pychotka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak