Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki pieczone jak z ogniska wg Ewy (Z cukrem pudrem)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
masło 3 łyżki (kopiaste)
ząbki czosnku 4 szt
tymianek
oregano
bazylia
rozmaryn
sól i pieprz

Porada

Ilość przypraw zależy od naszych upodobań.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki pieczone jak z ogniska wg Ewy (Z cukrem pudrem)

Ziemniaki obrałem, ugotowałem na półtwardo w lekko osolonym wrzątku, odcedziłem i lekko schłodziłem. Duże pokroiłem na równe ćwiartki. Polałem rozpuszczonym masłem, dokładnie wymieszałem, posypałem przyprawami, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejny raz dokładnie wymieszałem. Piekłem ok. 50 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C (na środkowym poziomie, góra-dół, bez termoobiegu), do zrumienienia i miękkości ziemniaków. Co jakiś czas obracałem, by równomiernie się spiekły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 22.01.2016 06:33
pycha pycha pycha!
Babeczka35 23.09.2015 17:33
Pyszne te ziemniaczki:)
Czosnek&Chilli 23.09.2015 16:16
proste a jakie fajne
gosia561 23.09.2015 15:28
ale złociutkie
Saga123 23.09.2015 12:44
uwielbiam ten smak :)
kasiaw 23.09.2015 11:22
całkiem ciekawie się prezentują chętnie spróbuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak