Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mięso mielone 500 g
cebula 1 szt
jajko 1 szt
sól
pieprz 1 łyżeczka
bułka czerstwa 1 szt
mleko 1/2 szklanki
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy rozdrobnioną cebulkę. Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i wydranżamy środki. Pozostałości ziemniaka nie wyrzucamy! Układamy na blaszce wydrązone ziemniaki.
Krok 1 - Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym foto
2
Bułkę czerstwą moczymy w mleku i dodajemy do mięsa. Mieszamy dodając jajko oraz sól i pieprz. Zagniatamy na jednolitą masę.
Krok 2 - Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym foto
6
Wydrążone ziemniaki polewamy delikatnie olejem i solimy. Następnie nakładamy farsz dociskając dobrze do ziemniaka.
Krok 3 - Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym foto
7
Nadziane ziemniaki posypujemy wydrążonymi środkami ziemniaków. Wlewamy szklankę wody .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180' na około 60 min.
Krok 4 - Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym foto
8
Gotowe ziemniaczki podajemy na gorąco. Smacznego!
Krok 5 - Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 09.02.2015 09:00
fajny pomysł
Barbara777 27.01.2015 13:51
dobre ziemniaczki
irenka 26.01.2015 19:52
pyszne danie, coś dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak