Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
1 kg -
cebula
1 -
masło
4 dag -
jajko
1 -
pietruszka
-
na sos: masło
3 dag -
mąka
3 dag -
śmietana
1/8 l -
wywar grzybowy
1/2 l -
sól
-
grzyby suszone
5 dag
Przepis i sposób przygotowania Ziemniaki nadziewane grzybami
Do nadzienia usiekać ugotowane grzyby, podsmażyć je na maśle z cebulą, dodać łyżkę ugotowanych i utartych ziemniaków( pozostałych z wydrążenia), posiekaną zieloną pietruszkę, sól, pieprz do smaku, jajko i wymieszać. Nałożyć farsz do wydrążonych ziemniaków , włożyć do garnka, podlać wodą z gotowania grzybów i dusić wolno pod przykryciem. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozmieszać z wodą z grzybów i ze śmietanką , wlać sos do garnka i dusić aż ziemniaki będą miękkie.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się