Ziemniaki nadziewane grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula

    1
  • masło

    4 dag
  • jajko

    1
  • pietruszka

  • na sos: masło

    3 dag
  • mąka

    3 dag
  • śmietana

    1/8 l
  • wywar grzybowy

    1/2 l
  • sól

  • grzyby suszone

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wybrać gładkie ziemniaki jednakowej wielkości, obrać, wydrążyć środki, wrzucić na osoloną wrzącą wodę , obgotować przez kilka minut.
Do nadzienia usiekać ugotowane grzyby, podsmażyć je na maśle z cebulą, dodać łyżkę ugotowanych i utartych ziemniaków( pozostałych z wydrążenia), posiekaną zieloną pietruszkę, sól, pieprz do smaku, jajko i wymieszać. Nałożyć farsz do wydrążonych ziemniaków , włożyć do garnka, podlać wodą z gotowania grzybów i dusić wolno pod przykryciem. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozmieszać z wodą z grzybów i ze śmietanką , wlać sos do garnka i dusić aż ziemniaki będą miękkie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat