Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki nacinane i pieczone
Nacinane ziemniaki z piekarnika znane są także pod nazwą ziemniaki hasselback. To nacięte do połowy ziemniaki, które pod wpływem pieczenia rozkładają się jak wachlarz. Są pyszne i wyglądają efektownie. Pasują jako dodatek do mięs, warzyw z grilla czy samodzielna przekąska z dipem.
Ziemniaki obieramy (jeśli używamy młode to wystarczy je wyszorować), myjemy i pomagając sobie łyżką drewnianą, nacinamy na cienkie plasterki, nie przecinając do końca (ziemniak kładziemy na łyżkę i nożem nacinamy, cięcia zatrzymają się na brzegach łyżki).
Gdy już ziemniaki ponacinamy, płuczemy je dobrze w wodzie i osuszamy.
W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami (przyprawy ulubione do ziemniaków: papryka słodka, majeranek, koperek suszony, chili, pieprz, tymianek, kolendra, cząber, sól morska świeżo zmielona albo 1 łyżeczka gotowej przyprawy do ziemniaków) i za pomocą pędzelka smarujemy ziemniaki przyprawioną oliwą, również w nacięciach.
Czosnek tniemy na cienkie plasterki i wkładamy w każde nacięcie.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wkładamy ziemniaki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni na około 25-35 minut (aż się zarumienią i będą miękkie).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA WE FRYTKOWNICY BEZTŁUSZCZOWEJ:
Ziemniaki układamy bezpośrednio w koszyku urządzenia i pieczemy w 190 stopniach przez około 25 minut.