Ziemniaki Hasselback

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    10 szt
  • olej

    do posmarowania
  • sól do smaku

  • zioła prowansalskie

    2 łyżki
  • czosnek granulowany

    2 łyżki
  • przyprawa do ziemniaków

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy. W razie potrzeby odcinamy kawałek spodu żeby ziemniaki same stały i robimy nacięcia. Najlepiej ziemniaki położyć między dwiema drewnianymi deskami do krojenia wtedy łatwiej jest je pokroić, nacinamy tylko do brzegów deski, nacięcia nie mogą być zbyt głębokie. Ziemniaki smarujemy na zewnątrz i pomiędzy nacięciami olejem,posypujemy solą, ziołami prowansalskimi, czosnkiem i przyprawą do ziemniaków. Ziemniaki umieszczamy w blaszce i pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 27.06.2017 12:49
Jeden z moich ulubionych pomysłów na ziemniaki :) Bardzo lubię :)
Róża1 27.06.2017 09:03
przepadam za takimi :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat