Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki faszerowane szpinakiem, fetą i kiełbaską

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 5 szt.
sól 1 łyż.
szpinak 200 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt.
oliwa 1 łyż.
feta 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki faszerowane szpinakiem, fetą i kiełbaską

Kroki postępowania

1
Ziemniaki dokładnie szoruję, wkładam do garnka, zalewam wodą, dodaję łyżkę soli i gotuję w mundurkach pod przykryciem. Ugotowane ziemniaki wyjmuję, studzę, po czym nacinam nożem tworząc kieszonki. Szpinak rozmrażam. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. W rondlu rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek i cebulę, podsmażam na rumiano. Dodaję rozmrożony szpinak i całość chwilę duszę. Doprawiam do smaku przyprawami. Na koniec do szpinaku dodaję pokruszony ser feta i mieszam. W wersji dla mięsożernych można dorzucić do nadzienia trochę podsmażonej kiełbaski czy szynki. Nacięcia w ziemniakach napełniam farszem szpinakowo-serowym i układam na papierze na blasze. Ziemniaki spryskuję oliwą w sprayu. Wstawiam do nagrzanego do 180*C pieca i zapiekam ok. 20 minut.
Krok 1 - Ziemniaki faszerowane szpinakiem, fetą i kiełbaską foto
2
Szpinak rozmrażam. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. W rondlu rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek i cebulę, podsmażam na rumiano. Dodaję rozmrożony szpinak i całość chwilę duszę. Doprawiam do smaku przyprawami. Na koniec do szpinaku dodaję pokruszony ser feta i mieszam. W wersji dla mięsożernych można dorzucić do nadzienia trochę podsmażonej kiełbaski czy szynki.
Krok 2 - Ziemniaki faszerowane szpinakiem, fetą i kiełbaską foto
3
Nacięcia w ziemniakach napełniam farszem szpinakowo-serowym i układam na papierze na blasze. Ziemniaki spryskuję oliwą w sprayu. Wstawiam do nagrzanego do 180*C pieca i zapiekam ok. 20 minut.
Krok 3 - Ziemniaki faszerowane szpinakiem, fetą i kiełbaską foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 28.06.2013 08:59
bardzo ciekawy pomysł:-)
Joanna46 03.12.2012 20:34
Fajne połączenie.
parysek10 03.12.2012 15:32
ładne
gosia56 03.12.2012 14:57
super
Botwinka 03.12.2012 14:53
super
fijolek91 03.12.2012 14:24
to musi być bardzo dobre:)
Beata61 03.12.2012 14:05
fajne
kupiska 03.12.2012 13:41
Pomysłowe jeszcze nie jadłam tak przygotowanych ziemniaków
eMMe 03.12.2012 13:34
Ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak