Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniak faszerowany wg Elfi

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 3 sztuki
twaróg 150 g
pomidor
olej
kurczak 1 pierś
pieprz
czosnek
sól
oliwa
śmietana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniak faszerowany wg Elfi

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieram, myję, przekrajam na pół i lekko wydrążam środek robiąc 6 łódeczek. Tak przygotowane ziemniaki układam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego ziemniaka smaruję lekko oliwą z oliwek i posypuję solą i bazylią.
Krok 1 - Ziemniak faszerowany wg Elfi foto
2
Teraz robię farsz. Pierś z kurczaka kroję w drobną kosteczkę smażę na oleju. Przyprawiam do smaku pieprzem, solą, czosnkiem i bazylią - lub można użyć gotowej przyprawy np gyros. Tak usmażone mięsko przekładam do miski. Pomidora myję i kroję w kosteczkę i dorzucam do mięsa. Dodaję twaróg, śmietanę i mieszam całość. Smakuję i doprawiam do smaku wg uznania solą i pieprzem. Takim farszem zapełniam ziemniaczki tworząc mały kopiec.
Krok 2 - Ziemniak faszerowany wg Elfi foto
3
Piekę w temp 170C przez około 30 minut aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli ziemniaki są wyjątkowe duże czas pieczenia może się zwiększy
Krok 3 - Ziemniak faszerowany wg Elfi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 30.04.2013 09:02
OOOO coś innego chyba warto spróbować...
Elżbieta17 05.04.2013 18:52
fajny pomysł na obiad:)
BernadettaP 11.10.2012 13:39
Ależ apetyczne Ci wyszły te ziemniaczki :)
Kulinarna Ja 11.10.2012 11:03
Musi być pyszne!
Cukiereczek13 10.10.2012 22:44
wspaniale wygląda ;)
SylwiaMagdaSabin 10.10.2012 21:29
świetnie wygląda oi zapewne smakuje
Katarzyna47 10.10.2012 21:24
Świetne.
jasiek 10.10.2012 21:09
rewelacja
Ola1984 10.10.2012 21:03
Pysznie się prezentują :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak