Doradca Smaku VII: Pieczona dorada z cukinią, odc. 1

odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Pieczona dorada z cukinią, odc. 1

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Dorada

    2 sztuki (małe)
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • cukinia

    2 sztuki (małe)
  • pomidor

    2 sztuki
  • szalotka

    2 sztuki
  • miód

    3 łyżeczki
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej

  • tymianek Prymat

  • rozmaryn suszony

  • majeranek Prymat

  • pieprz cytrynowy

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

  • bazylia świeża

    kilka listków (np. tajskiej)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Pieczona dorada z cukinią, odc. 1 foto
Do środka ryb wsypujemy tymianek i rozmaryn. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem cytrynowym. Polewamy olejem i obtaczamy w nim dokładnie ryby. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 14 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Pieczona dorada z cukinią, odc. 1 foto
Cukinię kroimy na drobną kostkę, a szalotki i czosnek na cienkie plasterki. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy delikatnie, żeby nie był zbyt gorący. Dodajemy szalotki, czosnek i mieszamy. Po chwili dodajemy cukinię. Ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, dodajemy miód i mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Pieczona dorada z cukinią, odc. 1 foto
Pomidory kroimy na plastry. Smażymy na rozgrzanym oleju na drugiej patelni. Doprawiamy do smaku majerankiem. Można również doprawić solą i pieprzem.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Pieczona dorada z cukinią, odc. 1 foto
Wyciągamy 2 talerze i na każdym układamy kolejno plastry pomidorów, upieczoną doradę, a na wierzchu cukinię w sosie słodko-kwaśnym. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

AsiaaK

13.09.2017 23:13
takiej rybce ciezko odmowic :p

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat