Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczki zapiekane w piekarniku na pikantnie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
olej 4 łyżki
mąka 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
pieprz 0,5 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
papryka 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczki zapiekane w piekarniku na pikantnie

Ziemniaki /najlepiej jednakowej wielkości by równocześnie się upiekły/ dokładnie szorujemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na cztery lub osiem kawałków /w zależności od wielkości/. Ziemniaki przekładamy do miski i skrapiamy olejem. Wszystkie przyprawy mieszamy z mąką i posypujemy ziemniaki. Zawartość miski mieszamy lub kilkakrotnie potrząsamy miską by panierka równomiernie pokryła ziemniaki. Następnie przekładamy je na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do czasu aż będą miękkie - ok. 40 min. Podajemy z sosami np. czosnkowym, cebulowym, chrzanowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konrad1 04.11.2012 07:57
I po co bawić się z frytkami?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak