Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczki w cieście

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki ugotowane 1/2 kg
olej do smażenia
sól 1 łyżeczka

ciasto

jajko 2 szt
mąka ziemniaczana ok. 3 łyżki
mleko ok. 3-4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczki w cieście

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na osolony wrzątek, gotować na pół twardo. Odcedzić i wystudzić.
Krok 1 - Ziemniaczki w cieście foto
2
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę.
Z mąki, żółtek, soli, mleka i piany z białek, wymieszać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Plastry ziemniaków maczać w cieście.
Krok 2 - Ziemniaczki w cieście foto
3
Smażymy na rozgrzanym oleju. Na złoty kolor.
Usmażone ziemniaki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Krok 3 - Ziemniaczki w cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 05.09.2015 16:10
takich jeszcze nie jadłam
Wafelek2601 05.09.2015 13:30
Ciekawy pomysł
Madzai 05.09.2015 12:10
Ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak