Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczki pieczone

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode 4-5 szt
masło 1/2 kostki
czosnek 3 ząbki
sól
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczki pieczone

Ziemniaki umyć i osuszyć .Każdego ziemniaka naciąć w plasterki nie docinając do końca-Ja kroję wsadzając ziemniaka między dwie deski o równej grubości ,nóz zatrzymuje się na deseczkach.Tak przygotowane ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wysmarowanej masłem.
Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem posolić do smaku.Do masełka można dodać świeżych ziół-ja dodaję koperek.
Na każdego ziemniaczka wyłożyć porcję masełka .Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 20 min(180 st)
po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze ok 15 min aż się zarumienią

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 09.05.2017 13:56
bardzo pyszne
mirosława4 09.05.2017 13:46
bardzo dobre
Bożena Matuszczyk 09.05.2017 11:57
Smakowite ziemniaczki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak