Ziemniaczki pieczone

Ziemniaczki pieczone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki młode

    4-5 szt
  • masło

    1/2 kostki
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

  • koperek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć i osuszyć .Każdego ziemniaka naciąć w plasterki nie docinając do końca-Ja kroję wsadzając ziemniaka między dwie deski o równej grubości ,nóz zatrzymuje się na deseczkach.Tak przygotowane ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wysmarowanej masłem.
Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem posolić do smaku.Do masełka można dodać świeżych ziół-ja dodaję koperek.
Na każdego ziemniaczka wyłożyć porcję masełka .Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 20 min(180 st)
po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze ok 15 min aż się zarumienią

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

09.05.2017 13:56
bardzo pyszne

mirosława4

09.05.2017 13:46
bardzo dobre

Bożena Matuszczyk

09.05.2017 11:57
Smakowite ziemniaczki;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat