Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczanka w imprezowym wydaniu

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1 szt
ziemniaki 500-800 g
sól do smaku
pieprz do smaku
boczek 6-8 plastry
wywar warzywny 1,5-2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczanka w imprezowym wydaniu

1.Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać i zeszklić na maśle lub oleju;
2.Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do szklących się warzyw; Smażyć razem kilka minut ( 5-10);
3.Po tym czasue zalać ziemniaki rosołem lub wywarem warzywnym i gotować do miekkości.
5.Gdy ziemniaki są miekkie, sprawdzić jeszcze czy w smaku zupka jest dobrze doprawiona, jeśli nie,doprawić solą i pieprzem, a następnie zmiksować całość blenderem; Wyłaczyć źródło ciepła;
6.Boczek pokroić w cienkie plastry, owinąć w spiralę na długiej wykałaczce i usmażyć na "chrupiąco"lub zapiec w piekarniku ( jak Wam jest wygodniej);
7. Zupę można przygotować wcześniej, wieczorem tylko podgrzać i usmażyć (lub upiec) chipsy z boczku, nalewać zupę w szklanki, wkładać po chipsie i podawać.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 31.12.2013 21:37
super pomysł:)
Rycerz
Rycerz 30.12.2013 16:48
WOW! Niezły pomysł.
Mysiunia 30.12.2013 15:55
ciekawe :) wygląda smacznie :)
agnieszka214 30.12.2013 15:11
ciekawe takich jeszcze nia jadłam
Ivonne 30.12.2013 14:53
genialne!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak