Ziemniaczane różyczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    300 g
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana

    3 łyżki
  • jajko

    1
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ziemniaczane różyczki foto
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, śmietankę oraz jajko.
Krok 2 - Ziemniaczane różyczki foto
Ugniatamy za pomocą tłuczka na gładkie puree.
Krok 3 - Ziemniaczane różyczki foto
Następnie do ziemniaków dodajemy zioła prowansalskie (lub inne ulubione przyprawy).
Krok 4 - Ziemniaczane różyczki foto
Tak przygotowana masę nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy różyczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Różyczki mogą być dość blisko siebie, ponieważ podczas pieczenia nie urosną i nie skleją się.
Krok 5 - Ziemniaczane różyczki foto
Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 200st (termobieg) w zależności od wielkości.
Krok 6 - Ziemniaczane różyczki foto
Różyczki są gotowe, gdy ładnie zarumienienią się im brzegi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krystyna330 04.01.2016 19:50
Super pomysł :)
norweska20 18.07.2014 00:34
fajny pomysł)
wyattearp 16.07.2014 08:19
pięknie wyglądają
Rysia 15.07.2014 20:50
Ładne ziemniaczki.
Joannasz3190 15.07.2014 15:14
Super pomysł :)
magduś83 15.07.2014 15:14
Fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu
IwonaKa 15.07.2014 14:13
ślicznie wygladają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat