Ziemniaczane racuchy

Ziemniaczane racuchy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • śmietana

    3 łyżki
  • mąka

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • olej

    1/4 szklanki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ziemniaczane racuchy

Ziemniaki umyć, ugotować w skórce w posolonej wodzie, ostudzić, obrać i zemleć. Dodać jajka, śmietanę, mąkę, przyprawić do smaku pieprzem, solą i wyrobić na jednolitą masę. Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz racuchy i smażyć z obu stron na rumiano.
Podawać z ostrym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

agano 18.07.2011 15:39
mniam
kriso 08.07.2011 16:18
ciekawe i pyszne
Jaheira11 17.04.2011 23:34
często robię podobne
Magdalena80 17.04.2011 23:24
pyszne
Ewelina38 11.04.2011 12:18
na prawdę świetne te racuszki i dziś u mnie będą na obiad... zapraszam :)))
Ewelina38 25.03.2011 20:41
super danie, pamiętam jak babcia takie robiła, były podłużne i miały krateczkę robioną nożem, ładnie wyglądały i były strasznie dobre, muszę je kiedyś zrobić :)
Tika4444 25.03.2011 07:50
bardzo fajne placuszki
Tika4444 25.03.2011 07:49
bardzo fajne placuszki
jasiek 24.03.2011 21:24
dobre
berys18 16.03.2011 12:05
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat