Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
sznycle z indyka
3 120 g -
ser wędzony
6 plastrów -
szałwia
6 listków -
ziemniaki
2 małe -
cebula czerwona
1 sztuka -
pomidory koktajlowe (czerwone)
5 sztuk -
kapary
1 łyżka -
masło klarowane
2-3 łyżki -
Musztarda kremska Prymat
4 łyżeczki -
sól
szczypta -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
szczypta -
kiełki
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Mistrz Smaku poleca: Sznycle z indyka z wędzonym serem, odc. 14
Sznycle z indyka delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Oprószamy pieprzem ziołowym, solą morską i smarujemy musztardą kremską. Na każdym plastrze mięsa układamy po 2 plastry wędzonego sera, tak aby przykryły całe mięso i po 2 listki szałwii. Spinamy wykałaczką, aby ser i szałwia nie spadły w trakcie obracania kotletów na drugą stronę.
Cebulę kroimy w piórka, pomidory na połówki, ugotowane ziemniaki na połówki. Na patelni rozgrzewamy masło. Kotlety smażymy przez 3-4 minuty. Od razu do smażących się kotletów dodajemy przygotowane warzywa: ziemniaki, cebulę i pomidory. Doprawiamy do smaku solą. Sznycle odwracamy na stronę z serem na około 30 sek. Po tym czasie przewracamy z powrotem na chwilę i zdejmujemy z patelni.
Układamy na talerzach wraz z aromatycznymi warzywami z patelni. Danie możemy udekorować ulubionymi kiełkami.
Komentarze (1)