Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane pierogi z pieczarkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

ziemniaki 1 kg
mąka 1 szk
jajko 2 szt
olej 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki

Farsz:

pieczarki 1 kg
cebula 2 szt
ser żółty 15 dag
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane pierogi z pieczarkami

Ziemniaki obrać i zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, ostudzić. Następnie zmielić w maszynce, dodać mąkę, jajka, olej, sól oraz pieprz i wyrobić elastyczne ciasto.
Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na oleju. Pieczarki pokroić w kostkę, dodać do cebuli i razem podsmażyć. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do farszu, wymieszać.
Ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka. Na środek każdego kółka nakładać farsz i zlepiać brzegi pierogów.
Pierogi wrzucić do gotującej się wody. Po wypłynięciu gotować jeszcze 2 minuty.
Przed podaniem pierogi podsmażyć na oleju na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 11.05.2014 09:42
Apetycznie wyglądają :-)
ppaulina 08.05.2014 11:35
muszą być pyszne :)
iziona 08.05.2014 08:29
Fajne, takich jeszcze nie robiłam
Stenka 07.05.2014 21:56
ciekawy przepis, kiedyś takie zrobię
berys18 07.05.2014 20:15
świetne i bardzo apetyczne
Renata9 07.05.2014 20:02
nie jadłam jeszcze takich pierogów
ao_12 07.05.2014 17:46
takich pierożków jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję :)
barbara11561 07.05.2014 17:10
świetne,takich jeszcze nie robiłam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak