Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane łódeczki z ricottą

2.0
(7)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Popularne połączenie ziemniaków i sera w nietypowej formie. Łódeczki można podać jako przystawkę albo dodatek do głównego dania.

Składniki:

Ziemniaczane łódeczki z ricottą:

ziemniaki 4 sztuki
ser ricotta 150 gramów
masło miękkie 2.5 łyżeczki
szczypiorek 0.5 pęczka
pomidory suszone 4 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane łódeczki z ricottą

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Lekko przestudzone ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć pozostawiając warstwę grubości ok. 5 mm.

Ziemniaczany miąższ wymieszać z ricottą, pokrojonymi pomidorami suszonymi, szczypiorkiem, łyżeczką masła i przyprawami. Trochę szczypiorku i pomidorów można odłożyć do dekoracji.

Wydrążone ziemniaki posmarować masłem i faszerować nadzieniem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak