Ziemniaczane łódeczki z ricottą

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Popularne połączenie ziemniaków i sera w nietypowej formie. Łódeczki można podać jako przystawkę albo dodatek do głównego dania.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ziemniaczane łódeczki z ricottą:

  • ziemniaki

    4 sztuki
  • ser ricotta

    150 gramów
  • masło miękkie

    2.5 łyżeczki
  • szczypiorek

    0.5 pęczka
  • pomidory suszone

    4 sztuki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Lekko przestudzone ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć pozostawiając warstwę grubości ok. 5 mm.

Ziemniaczany miąższ wymieszać z ricottą, pokrojonymi pomidorami suszonymi, szczypiorkiem, łyżeczką masła i przyprawami. Trochę szczypiorku i pomidorów można odłożyć do dekoracji.

Wydrążone ziemniaki posmarować masłem i faszerować nadzieniem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat