ziemniaczane kuleczki w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki duże

    5 szt
  • mąka

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • kalafior

    1/3 szt
  • curry

    1/4 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • olej do smażenia

  • pomidor

    1 kg
  • śmietana

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • oregano

    1 łyżka
  • cukier

    szczypta
  • cynamon Prymat

    szczypta
  • oliwa

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy to samo robimy z kalafiorem gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki będą zimne przepuszczamy je przez maszynkę i łączymy z zimnym kalafiorem łyżeczką soli i resztą składników i dokładnie mieszamy.Jeżeli ciasto będzie się nam lepić dodajemy mąkę.Dłonie smarujemy olejem i lepimy z ciasta kulki o średnicy 3 cm i smażymy je w głębokim oleju,kiedy powiększą swoją objętość zwiększamy ogień i smażymy aż zbrązowieją .Pomidory przelewamy wrzątkiem obieramy i drobno kroimy.W garnku rozgrzewamy oliwę wsypujemy przyprawy mieszamy a następnie dodajemy pomidory cukier i oregano ,przykrywamy i gotujemy 20 minut co jakiś czas mieszając aż pomidory utworzą gęsty sos.Na koniec gotowania dodajemy śmietan ę i łyżeczkę soli .Ziemniaczane kulki układamy na półmisku i polewamy gorącym pomidorowym sosem.Podajemy gorące.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorotka0000025 10.10.2012 00:22
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat