Ziemniaczane kotlety z marchewką i cukinią

Ziemniaczane kotlety z marchewką i cukinią

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kotlety z króla polskich warzyw - ziemniaka, z dodatkiem marchewki, cukinii i pachnącej cebulki są ciekawą propozycją bezmięsnego dania obiadowego.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • ziemniak

    1 kg
  • jajko

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • marchew

    2 szt.
  • ząbek czosnku

    1 szt.
  • tarta bułka

    1 łyżek
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej

    100 ml
  • jajka

    2 szt.
  • tarta bułka

    6 łyżeczka
  • mąka

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Delikatnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.


2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju.
3. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cukinię dokładnie umyć i ze skórką również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


4. Puree ziemniaczane przełożyć do dużej miski, dodać 1 jajko, 1 łyżkę bułki tartej, przesmażoną cebulę z czosnkiem, marchew, cukinię i całość dokładnie wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.


5. Gotową masę uformować rękoma w kotleciki, panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat