Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane kotlety z marchewką i cukinią
1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Delikatnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju.
3. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cukinię dokładnie umyć i ze skórką również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Puree ziemniaczane przełożyć do dużej miski, dodać 1 jajko, 1 łyżkę bułki tartej, przesmażoną cebulę z czosnkiem, marchew, cukinię i całość dokładnie wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Gotową masę uformować rękoma w kotleciki, panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.