Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 45 dkg
cukinia 10 dkg młoda
cebula 1 sztuka
olej 2 łyżki
sól do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki
mąka ziemniaczana 3 czubate łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka pszenna do podsypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą

Kroki postępowania

1
* Użyłam jeszcze 1 łyżeczki czosnku staropolskiego.
Ziemniaki (np. takie, które pozostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Krok 1 - Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą foto
2
Cukinię umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 2 - Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą foto
3
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Krok 3 - Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą foto
4
Do cebuli dodać cukinię, trochę soli, czosnek staropolski i zioła. Wymieszać, smażyć razem 2-3 minuty, przestudzić.
Krok 4 - Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą foto
5
Cukinię z cebulą dodać do ziemniaków. Dodać też do nich jajka i obie mąki.
Krok 5 - Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą foto
6
Wszystko dokładnie wyrobić.
Krok 6 - Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą foto
7
Z masy uformować wałek o średnicy ok. 2 cm, ciąć w ukośne plastry.
Krok 7 - Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą foto
8
Kluseczki wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować ok. 2-3 minuty od wypłynięcia kluseczek na wierzch.
Krok 8 - Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą foto
9
Kluseczki odcedzić, przelać zimną wodą. Podawać np. ze zrumienioną bułką tartą.
Krok 9 - Ziemniaczane kluseczki z cukinią i cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak