Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane gołąbki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 3 kg
kapusta włoska
cebula
jajko 2
Pieprz ziołowy mielony Prymat
sól
tymianek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
olej
bulion warzywny

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane gołąbki

Gołąbki z ziemniakami to danie takie trochę zapomniane, ale warto się przekonać, że smakują tak samo wyśmienicie jak te tradycyjne z ryżem i z mięsem.

Przygotowanie:

Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty włożyć do gotującej się, osolonej wody, gdy liście zrobią się miękkie, zdjąć je i odstawić do wystygnięcia.

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce jak do placków ziemniaczanych i odcisnąć na gazie. A skrobię z tej wody dodać do ziemniaków. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Do odciśniętych ziemniaków dodać dwa jajka, zeszkloną cebulę, tymianek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz ziołowy.

Na liście kapusty nakładać porcję farszu i zawinąć jak gołąbki. Dno rondla wyścielić liśćmi, gołąbki ułożyć tak aby przylegały do siebie. Zalać bulionem warzywnym i dusić przez ok godzinę.

Podawałam z sosem beszamelowym, z którym smakują idealnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 15.10.2016 20:50
gołąbki super
Patrycja33 21.09.2016 06:07
Pyszne,dawno nie robilam.
IKrakowianka 19.09.2016 11:56
super pomysł
norweska20 18.09.2016 22:00
ciekawy pomysł
Wafelek2601 18.09.2016 19:02
Pyszne gołąbki
Franciszek 18.09.2016 16:31
ciekawy przepis
Renata9 18.09.2016 15:52
Pomysłowe i smaczne gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak