Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem, DS XIX odc.16

4.0
(29)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zapiekanka ziemniaczana w cieście filo i z dodatkiem boczku to niezwykle ciekawa propozycja obiadowa! Koniecznie wypróbujcie ten przepis jeśli chcecie poznać ciekawe zastosowanie ciasta filo.

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
Sól kamienna spożywcza jodowana 1 łyżeczka
mleko 1/3 szklanki
masło 8 łyżek
masło roztopione 5 łyżek
jajko 1 sztuka
boczek wędzony pokrojony w kostkę 40 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
ciasto filo 1 opakowanie
kapary całe Smak 1/2 słoika
Sól w młynku prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
szczypiorek 2 łyżki

Sałatka:

pomidorki koktajlowe 300 g
cebula czerwona 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
ocet z czerwonego wina 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
szczypiorek 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól kamienna spożywcza jodowana 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem, DS XIX odc.16

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem w cieście filo to wyjątkowa i smakowita przekąska, która łączy w sobie chrupkich warstw ciasta filo, kremowego, ziemniaczanego puree w środku z dodatkiem boczku oczywiście! Przed przygotowywaniem zapiekanki, koniecznie obejrzyjcie odcinek Doradcy Smaku, by "okiełznać" ciasto filo tak, by jego ułożenie w formie nie przysparzało Wam kłopotów. 

KROK 1:

1

Obrane ziemniaki gotujemy w wodzie, dodajemy sól kamienną PRYMAT.

Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek. 

Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody. Następnie tłuczemy za pomocą tłuczka. Do ziemniaków dodajemy masło w małych kawałkach i mieszamy aż masło się rozpuści. Dolewamy mleka i całość mieszamy łyżką. Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką mieloną PRYMAT. Do tego dodajemy jajko, pokrojony drobno szczypiorek, boczek oraz kapary SMAK i całość dokładnie mieszamy.

2

W formie układamy jeden kawałek ciasta filo, następnie za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy je roztopionym masłem. Układamy kolejny kawałek ciasta i znów smarujemy masłem. Następnie wykładamy masę ziemniaczaną. Całość przykrywamy ciastem filo i smarujemy masłem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, czas pieczenia 25 minut.

3

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i wkładamy do miski. Cebulę kroimy na cienkie piórka. Szczypiorek siekamy na średnie kawałki i wszystko łączymy w misce. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec polewamy octem.

Gotową zapiekankę podajemy z sałatką.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem w cieście filo to doskonała propozycja dania głównego, które można podać zarówno w wersji na ciepło jak i zimno. Jej tekstura i smak z pewnością wszystkich zachwycą. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak