Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem, DS XIX odc.16
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem w cieście filo to wyjątkowa i smakowita przekąska, która łączy w sobie chrupkich warstw ciasta filo, kremowego, ziemniaczanego puree w środku z dodatkiem boczku oczywiście! Przed przygotowywaniem zapiekanki, koniecznie obejrzyjcie odcinek Doradcy Smaku, by "okiełznać" ciasto filo tak, by jego ułożenie w formie nie przysparzało Wam kłopotów.
KROK 1:
Obrane ziemniaki gotujemy w wodzie, dodajemy sól kamienną PRYMAT.
Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody. Następnie tłuczemy za pomocą tłuczka. Do ziemniaków dodajemy masło w małych kawałkach i mieszamy aż masło się rozpuści. Dolewamy mleka i całość mieszamy łyżką. Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką mieloną PRYMAT. Do tego dodajemy jajko, pokrojony drobno szczypiorek, boczek oraz kapary SMAK i całość dokładnie mieszamy.
W formie układamy jeden kawałek ciasta filo, następnie za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy je roztopionym masłem. Układamy kolejny kawałek ciasta i znów smarujemy masłem. Następnie wykładamy masę ziemniaczaną. Całość przykrywamy ciastem filo i smarujemy masłem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, czas pieczenia 25 minut.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i wkładamy do miski. Cebulę kroimy na cienkie piórka. Szczypiorek siekamy na średnie kawałki i wszystko łączymy w misce. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec polewamy octem.
Gotową zapiekankę podajemy z sałatką.