Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielono - biała babka.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
masło
jajko 4 sztuki
śmietana 18 proc 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 3 łyżeczki
aromat waniliowy
zielony barwnik 1,5 tubki
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Zielono - biała babka.

Miękkie masło(w ilości 200g) utrzeć z cukrem, a gdy z masła i z cukru powstanie jednolita jaśniejsza masa dodać do misy miksera jajka i śmietanę i dalej wszystko razem ucierać mikserem. Do wszystkich zmiksowanych składników przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszać je do masy delikatnie za pomocą łyżki. Tak powstałe surowe jeszcze ciasto podzielić na dwie części (większą – 2/3 całości i mniejszą – 1/3 całości) i do mniejszej części dodać cukier waniliowy i kilka kropli aromatu waniliowego, a do większej części dodać zielony barwnik. Obie części po dodaniu do nich dodatkowych składników wymieszać. Formę do pieczenia babki natłuścić smarując ją masłem oraz obsypać bułką tartą. Wlewać na przemian do formy trochę zielonego ciasta, a trochę jasnego, waniliowego ciasta do wykończenia obu części. Przelane do formy surowe jeszcze ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 1 godzinę. Upieczone i ostygnięte ciasto wyjąć z formy i obsypać je cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 19.05.2015 18:31
Super babeczka.
inka2012 19.05.2015 13:30
fajny pomysł :)
jagoda5913 19.05.2015 11:40
Pomysł ciekawy
fotoviderek 19.05.2015 08:17
Ciekawa babka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak