Zielone szparagi z cytryną, oliwą i parmezanem

Zielone szparagi z cytryną, oliwą i parmezanem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    1 pęczek
  • sok z cytryny

    do smaku
  • skórka z cytryny

    szczypta
  • parmezan starty

    20 g
  • cukier

    szczypta
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    (gruboziarnista)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy po ukosie na 2-3 centymetrowe kawałki.
Zagotowujemy wodę z odrobiną soli, cukru i soku z cytryny.
Szparagi wkładamy do wrzątku i gotujemy około 2-3 minut, tak aby były al dente. Odcedzamy i przekładamy na talerze.
Dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz i odrobinę skrapiamy sokiem z cytryny - jeśli chcecie dodajcie także odrobię otartej skórki z wyparzonej cytryny.
Całość posypujemy świeżo tartym parmezanem i delikatnie mieszamy. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aisoglam 16.05.2013 10:39
Bardzo apetycznie się prezentują Twoje szparagi :)
w mojej kuchni 16.05.2013 00:37
doskonała potrawa
arbuzowo 15.05.2013 21:31
taki prosty przepis, a ile smaku
Gracer 15.05.2013 20:25
extra przepis
idealme 15.05.2013 20:24
super przepis ! ;)
Ola1984 15.05.2013 20:13
Bardzo fajne danie :)
Gary Michy 15.05.2013 19:15
Prezentuję się bardzo smakowicie :)
Konczi 15.05.2013 18:50
PYSZNIE WYGLĄDAJĄ

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat