Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone szparagi z cytryną, oliwą i parmezanem

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szparagi zielone 1 pęczek
sok z cytryny do smaku
skórka z cytryny szczypta
parmezan starty 20 g
cukier szczypta
oliwa 2-3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (gruboziarnista)
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone szparagi z cytryną, oliwą i parmezanem

Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy po ukosie na 2-3 centymetrowe kawałki.
Zagotowujemy wodę z odrobiną soli, cukru i soku z cytryny.
Szparagi wkładamy do wrzątku i gotujemy około 2-3 minut, tak aby były al dente. Odcedzamy i przekładamy na talerze.
Dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz i odrobinę skrapiamy sokiem z cytryny - jeśli chcecie dodajcie także odrobię otartej skórki z wyparzonej cytryny.
Całość posypujemy świeżo tartym parmezanem i delikatnie mieszamy. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 16.05.2013 10:39
Bardzo apetycznie się prezentują Twoje szparagi :)
w mojej kuchni 16.05.2013 00:37
doskonała potrawa
arbuzowo 15.05.2013 21:31
taki prosty przepis, a ile smaku
Gracer 15.05.2013 20:25
extra przepis
idealme 15.05.2013 20:24
super przepis ! ;)
Ola1984 15.05.2013 20:13
Bardzo fajne danie :)
Gary Michy 15.05.2013 19:15
Prezentuję się bardzo smakowicie :)
Konczi 15.05.2013 18:50
PYSZNIE WYGLĄDAJĄ

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak