Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
nieduży kawałek dyni
1 -
strączka czerwonej chili
kawałek -
sok z połowy cytryny
sos: -
łyżeczki sosu śliwkowego
1,5 -
łyżeczki sosu sojowego jasnego
1,5 -
łyżeczki płynnego miodu
1,5 -
łyżki ziarna sezamu
2-3 -
gałązek natki pietruszki
kilka -
kalafior
1 zielony -
olej sezamowy
kilka kropli -
olej
1 łyżeczka (do dyni)
Przepis i sposób przygotowania \"Zielone straszydło\"
Dynię, razem ze skórą, posmarowałam olejem i zawinęłam w folię aluminiową - piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 15 min. - nie powinna być zbyt miękka. Ostudziłam ją, odcięłam skórkę a miąższ pokroiłam w plasterki.
Kalafiora podzieliłam na różyczki i wrzuciłam do wrzącej, posolonej i posłodzonej wody - gotowałam ok. 3 min. żeby nie był surowy, ale pozostał chrupiący. Osączyłam go i przestudziłam.
Na talerzu ułożyłam plasterki dyni, kawałki kalafiora i listki natki pietruszki, całość skropiłam przygotowanym wcześniej sosem i posypałam podprażonym na suchej patelni sezamem. Dobrze żeby sałatka postała ok. 30-60 min. żeby warzywa przeszły smakami sosu, ale podajemy ją w temperaturze pokojowej a nie schłodzoną.
Taką sałatkę można podać jako dodatek do mięsa albo samodzielną przekąskę.
Komentarze (15)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (5)