\"Zielone straszydło\"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nieduży kawałek dyni

    1
  • strączka czerwonej chili

    kawałek
  • sok z połowy cytryny

    sos:
  • łyżeczki sosu śliwkowego

    1,5
  • łyżeczki sosu sojowego jasnego

    1,5
  • łyżeczki płynnego miodu

    1,5
  • łyżki ziarna sezamu

    2-3
  • gałązek natki pietruszki

    kilka
  • kalafior

    1 zielony
  • olej sezamowy

    kilka kropli
  • olej

    1 łyżeczka (do dyni)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W miseczce wymieszałam sos sojowy, olej słonecznikowy, sos śliwkowy, miód, sok z cytryny i olej sezamowy. Dodałam bardzo drobno posiekane chili, odstawiłam aby smaki się połączyły. Sos powinien być wyraziście słodko-kwaśno-ostry.

Dynię, razem ze skórą, posmarowałam olejem i zawinęłam w folię aluminiową - piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 15 min. - nie powinna być zbyt miękka. Ostudziłam ją, odcięłam skórkę a miąższ pokroiłam w plasterki.

Kalafiora podzieliłam na różyczki i wrzuciłam do wrzącej, posolonej i posłodzonej wody - gotowałam ok. 3 min. żeby nie był surowy, ale pozostał chrupiący. Osączyłam go i przestudziłam.
Na talerzu ułożyłam plasterki dyni, kawałki kalafiora i listki natki pietruszki, całość skropiłam przygotowanym wcześniej sosem i posypałam podprażonym na suchej patelni sezamem. Dobrze żeby sałatka postała ok. 30-60 min. żeby warzywa przeszły smakami sosu, ale podajemy ją w temperaturze pokojowej a nie schłodzoną.

Taką sałatkę można podać jako dodatek do mięsa albo samodzielną przekąskę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 25.04.2012 19:48
nigdy nie jadłam tego kalafiora , czy jest w smaku podobny do białego ?
aleksa123 01.03.2012 18:20
super
magduś83 12.10.2011 23:51
piękne to straszydło
Misia90 29.09.2011 15:41
ekstra
Marysia 29.09.2011 15:36
super
Karolina69 29.09.2011 09:21
fajne
Marybeth 23.07.2011 15:53
Ojej! :D
Agnieszka/picola 08.06.2011 16:48
bardzo apetycznie wygląda to straszydło
banditka 04.04.2011 10:26
ale pysznie wyglada to straszydlo :)
Agnik 15.03.2011 16:51
co za nazwa ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat