Zielone risotto

Zielone risotto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż arborio

    150 gram
  • cukinia

    1 zt
  • seler naciowy

    1 gałązka
  • cebula czerwona

    1 szt
  • szpinak świeży

    1 garść
  • oregano

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • masło

    1 łyżeczka
  • wino

    1/4 szklanki
  • wywar warzywny

    1/2 litra
  • oliwa

    1 łyżka
  • tymianek

    1 (posiekany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinie kroimy w półplasterki, seler w krążki. Cebule w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy ryż, tymianek, oregano, posolić, pieprzyć i smażymy aż wszystkie ziarenka ryżu pokryją się oliwą z oliwek. Dodajemy plasterki cukinii i seler naciowy. Podlać winem. Mieszać i gotować przez kilka minut. Dolać chochle wywaru warzywnego. Dolewać wywar stopniowo, mieszać, aż ryż będzie już gotowy. Dodać listki szpinaku i łyżeczkę masła. Gotować jeszcze przez 2 min. Podawać posypane odrobiną parmezanu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Koper

20.08.2011 21:04
fajny pomysł z tą cukinia, a wywar warzywny dolewasz zimny, czy goracy?

eli_555

27.05.2011 23:18
pycha

Nina7

05.04.2011 11:46
na pewno by mi smakowało:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat